Man har oppdaget at sykdomsteorier ikke kan studeres eller fortstås uten en viss forståelse for menneskets spesielle kultur og sosiale struktur.
* Hva innebærer begrepet "medisinsk antropologi"?
* Hvilke spesielle teoretiske og metodologiske særtrekk har forskningsretningen?
* Hva kan medisinsk antropologi lære oss om sykdom og medisin som man ikke kan lære av andre forskningsmetoder?
- Medisinsk antropologi er studiet av menneskers konfrontasjon og tilpasningsstategier i møte med sykdommer, for eksempel gjennom religiøse ritualer, medisin eller medisinske system.
- Den tradisjonelle forskningen har basert seg på etnomedisinske system i førindustrielle samfunn. Her har man kartlagt menneskers oppfatninger av sykdom, kulturspesifike syndrom, samt alle lokale behandlingsmetoder som anvendes av lokale medisineksperter (medisinmenn, trollkvinner, sjamaner og lignende)
- Hovedinteressen har vart det tradisjonelle samholdet, der det medisinske systemet har vært en integrert del av kulturen.
- I senere år har man også forsket på muligheten for at den tradisjonelle medisinske praksis endres i kontakt med vestlige medisinske teorier.
- Gjennom medisinsk antropologi danner man et bedre grunnlag for å kunne forstå pasienter fra andr deler av verden. (Innsikt på hvordan andre mennesker oppfatter sykdom, samt hvorvidt deres oppfatninger skiller seg fra "våre" oppfatninger)
- Helse og sykdom er i alle sammenhenger forbundet med reproduksjon, kvalitet, opprettholding og tap av liv.
- Måten et menneske reagerer på sykdom og ulykker reflekterer hvordan dette mennesket oppfatter sin verden, sitt liv og sin virkelighet
Eksempel:
I Japan tror man at sykdom eller en ulykke er en direkte konsekvens av en dårlig karma, dvs noe dumt man har gjort. Det er derfor ens egen feil.
I Japan tror man at sykdom eller en ulykke er en direkte konsekvens av en dårlig karma, dvs noe dumt man har gjort. Det er derfor ens egen feil.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar